Chippen en registratie van uw hond.


Uw hond laten chippen.

U wilt er niet aan denken, maar stelt u zich voor dat uw hond op een moment ontsnapt en vermist raakt.

HoeAfbeeldingsresultaat voor hond chippen geweldig zou het zijn als u na enige tijd een telefoontje krijgt met de mededeling dat uw hond gevonden is!
Het komt helaas te vaak voor dat een hond een chip heeft, maar dat deze niet of onjuist is geregistreerd. Het gevolg kan zijn dat het onmogelijk is of een onnodig lange tijd duurt voordat de hond kan worden herenigd met het baasje.
U kunt er zelf wat aan doen om de kans op hereniging zo groot mogelijk te maken: het is heel belangrijk dat uw hond gechipt is en dat deze chip goed is geregistreerd.

Om te zien of de registratie van uw hond goed geregeld is kunt u het volgende doen:
Als uw hond gechipt wordt bij de dierenarts:
U krijgt meteen het chipnummer mee, meestal wordt het vermeld in het paspoort. Vergeet u dit dan niet direct aan te melden bij een databank. Hier worden alle chipnummers geregistreerd met daarbij o.a. uw gegevens, waaronder uw telefoonnummer. Er is een aantal databanken aangewezen waarbij u online of middels een formulier de chip kunt registreren. Deze databanken zijn te vinden op de website: www.chipjedier.nl. Ga op deze site naar ‘verplicht voor honden’ en klik vervolgens op ‘aangewezen databanken’. Op deze site is overigens meer informatie te vinden over het chippen.

Kloppen de gegevens?

Heeft uw hond al een chip:
Het is goed om even te controleren of de registratiegegevens juist en/of actueel zijn. Dit kan op de website van de databank waar de chip is geregistreerd. Er wordt om het chipnummer gevraagd zodat u uw gegevens kunt controleren.
Kunt u het chipnummer niet meer vinden? Dan kan de dierenarts u dit verstrekken door dit eenvoudig uit te lezen d.m.v. een chipreader.
Weet u niet bij welke databank de chip is geregistreerd? Dan kunt u dit opzoeken op de website www.chipnummer.nl. Als u het chipnummer daar invult verschijnt automatisch de naam van de databank.
Als uw gegevens kloppen hoeft u verder niets meer te doen. Mochten uw gegevens niet (meer) juist zijn, dan moet u de gegevens wijzigen (ook op de website van de betreffende databank).
LET OP!! Gaat u verhuizen? Wordt u bijv. tweede eigenaar van de hond? De gegevens in de databank zijn dan natuurlijk niet meer actueel en dienen dus altijd gewijzigd te worden.
Komt de hond uit het buitenland? De chipgegevens staan dan vaak op naam van de organisatie die de hond naar Nederland haalt of de chip is nog niet geregistreerd bij een Nederlandse databank.
STA HIER EVEN BIJ STIL. HET VOORKOMT EEN HOOP ELLENDE, VOOR UZELF EN VOOR UW HOND!
Geschreven door Ingrid van de Dungen